Sas van Gent in 360° bekijken.


Op deze pagina kunt u alvast een kijkje nemen in Sas van Gent, hier ziet u hoge resolutie 360°  foto's genomen in Mei 2024.

Kijk eens rond op deze 360°  foto's zodat u al kunt zien waar u heen wilt gaan bekijken.

U bent van harte welkom in Sas van Gent.

 

M.v.g. Dirk & Mirjam


De oude molen en het Dr. Van Loy Park in 360°

Het parkje naast de oude molen is genoemd naar huisarts A van Loy.

Voor hun verzetswerk tijdens de tweede wereld oorlog hebben drie inwooners van de gemeente (toen nog) Sas van Gent en Dr. A van Loy in die jaren huisarts in Sas van Gent het verzetskruis gekregen. 

Het parkje had eerst nog de naam "Generaliteitpark" maar werd toen omgedoopt naar "Dokter van Loy park"

De doktor kreeg zijn verzetskruis omdat hij erin slaagde om 109 inwoners van Sas  te behoeden voor tewerkstelling in Duitsland door hun ziet te verklaren.

Bron: PZC 21 September 1981

 

Over de oude molen vonden we dit verhaal.

 

De laatste molenaar was Omér Maenhout.

De molen was Vlaams opgetuigd.

't Sas van Gent (De Sluis van Gent) is ontstaan in troebele tijden. Vanaf haar ontstaan was het omringd door vestingwallen en verdedigingswerken. Zoals op het kaartje is te zien, stonden er 3 windmolens op de bolwerken Coehoorn, Generaliteit en Oranje. In het bastion Zeelandia was er nog een bomvrije waterkorenmolen.

Alleen op het bastion Generaliteit (Huidige Molenberg) is een molen overgebleven. Hij was uniek omdat het de enige achtkante houten windmolen van Zeeland was in die tijd. Hij was in gebruik als gerst-pelmolen en snuifmaalderij. De molen was oorspronkelijk van Samuel du Pont. In 1829 verkocht hij de molen aan Dom. Verschaffel.

De familie Verschaffel liet de molen verbouwen tot een stenen molen om koren te malen.

Zijn zoon J. Verschaffel verkocht de molen in 1898 aan de familie Meanhout.

De molen is gedurende de laatste oorlog beschadigd en niet meer hersteld.

Bron: www.molendatabase.nl


De oude schutsluis en onze nieuwe camperplaats in 360°

Vanaf de camperplaats heeft u een mooi uitzicht op de sluisput van de Schutsluis in Sas van Gent, waar rond 1884 aan werd gewerkt.

Het huidige kanaal Gent-Terneuzen dateert van begin 19e eeuw.

Het oude vestingstadje (Sas van Gent) groeide door zijn ligging aan het kanaal uit tot industriestad en vormt nu een centrale plek in onze haven.

Bron: North Sea Port

 

Onze nieuwe camperplaats

 

In de laatste jaren is de camperplaats te Sas van Gent een volwaardige camperplaats geworden.

Tijdens uw verblijf op Camperplaats ’t Eiland kun je over de volgende voorzieningen beschikken, water, electriciteit, afvalpunten, loospunt en toegang 24/7 tot een Wifi netwerk.  

Voor meer informtie: https://camperplaatssasvangent.nl/

 

Wordt nu een vriendje voor een tientje en steun ons om onze site in de lucht te houden. Voor meer informatie kijkt u boven in onze menubalk en klik op de 10 euro knop. Hier het overzicht van onze vriendenlijst: - De Meulekar - Bakkerij de Bruijne - AREK Huis aan huis reclame - Online Pandjeshuis Quipor